Zdrowa dieta wymaga planowania. Aby utrzymać dobry sposób odżywiania się, trzeba tak naprawdę zawczasu zrobić odpowiednie zakupy, rozpisać sobie listę obiadów czy kolacji, a także przygotowywać sobie do pracy lunch czy przekąski. Jeżeli nie ogarnie się tego wszystkiego, do codziennego odżywiania się zaczną wkradać się coraz większe błędy. Mały większy głód będzie zaspokajany za pomocą drożdżówek czy batoników, na obiad zje się kanapki, a na kolację odgrzewaną pizzę. Nie brzmi to zbyt dobrze, prawda?

Zdrowe przekąski

Biorąc pod uwagę wszystko to, co zostało napisane powyżej, warto zatem przygotować sobie zdrowe przekąski, które można zabrać ze sobą jako lunch do pracy, traktować jako deser gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego, albo zwyczajnie zjeść w domu, gdy dopadnie nas głód. Zdrowe domowe przekąski są zawsze lepsze dla diety, niż batoniki czy orzeszki ze sklepu. Małe kroki prowadzą do dobrych rezultatów – zdrowe przekąski przygotowane w domu to zatem krok do przodu w tym, by dieta stała się zbilansowana i urozmaicona.

Batoniki domowe

Jeden z najbardziej popularnych przepisów na przekąski wykonane w domu to przepis na batoniki. Można zrobić batoniki na bazie płatków owsianych, które trzeba rzecz jasna upiec w piekarniku. Do ich wykonania tak naprawdę potrzeba tylko sporej ilości dobrych bakalii, w tym sporo orzechów oraz zdrowych ziaren (sezam, ziarna słonecznika i dyni). Przyda się również trochę miodu, dzięki któremu poszczególne składniki batoników uda się ze sobą skleić. Tak upieczone domowe batoniki to źródło energii w chwilach kryzysu. Chociaż nie są one totalnie pozbawione cukru, na pewno mają go mniej niż te ze sklepu.

Batoniki w stylu raw

Obecnie panuje ogromna moda na batoniki raw, czyli takie, które przygotowuje się bez pieczenia. Do ich wykonania trzeba zatem mieć sporą ilość daktyli świeżych, które w prosty sposób można zblendować na masę, która stanie się bazowym składnikiem do przygotowania takich batoników. Batony te są zatem nie tylko modne, ale też zdrowe. W ogóle nie dodaje się do nich cukru czy miodu, bo same daktyle są już odpowiednio słodkie.

Ziarna

Najbardziej popularna przekąska to różnego rodzaju chrupiące bakalie i ziarna. Trzeba jednak przestawić się z rodzynek czy migdałów, na rzecz czegoś trochę miej słodkiego. Idealnie sprawdzą się tutaj na przykład pestki dyni. Poza tym można przygotować w domu również swoje własne owoce suszone. Mogą to być na przykład suszone jabłka albo gruszki. Świetnie zaspokoją również apetyt na coś słodkiego. Mają w sobie dużo owocowej słodyczy i aromatu.