Naukowcy co chwilę odkrywają nowe rośliny, które otrzymują miano tak zwanych superfoods. Nazwa ta oznacza, że mają w sobie niespotykanie duże ilości witamin oraz składników odżywczych, mikro i makroelementów, dzięki czemu są wyjątkowo zdrowe dla naszego organizmu. Warto jednak wiedzieć o tym, że nie musimy sięgać po produkty z odległych części świata, takie jak na przykład jagody acai, awokado czy spirulinę. U siebie również mamy rodzime produkty, które z powodzeniem mogą otrzymać na miano superfoods.

Kasza jaglana

Kasza jaglana to samo zdrowie, zatem naprawdę dobrze, że od kilku lat jest tak bardzo popularna. Ma ona właściwości osuszające organizm, dlatego jest bardzo polecana na przykład dla osób, które cierpią na katar czy uporczywy kaszel. Zawiera mnóstwo mikro i makro elementów, jest bogata w cynk i potas. Jaglankę warto jeść naprawdę często na śniadanie czy kolację, stanowi świetną alternatywą dla owsianki. Zresztą płatki owsiane mają również doskonałe działanie i z powodzeniem można je również nazwać superfood.

Czarna porzeczka

Czarna porzeczka ma w sobie mnóstwo witaminy C, a także sporo antyoksydantów. Jest polecana dla osób mających problemy nasercowe – warto zatem zjadać ją na surowo, a także w postaci soków czy innych przetworów. Dieta bogata w witaminę C pozytywnie wpływa na budowanie odporności, a także pomaga w zwalczaniu infekcji i przeziębień. Inne produkty doskonale znane w naszym kraju, które również mają w sobie sporo witaminy C, to na przykład natka pietruszki albo owoce dzikiej róży. Natka pietruszki można dodawać nie tylko do surówek czy zup, ale też posypywać nią kanapki. Owoce dzikiej róży mogą natomiast służyć do przygotowania suszu na zimowe herbaty, a także konfitury.

Siemię lniane

Siemię lniane jest polecana dla osób, które mają problemy gastryczne. Pomagają przy wrzodach żołądka, albo przy tak zwanym jelicie drażliwym. Siemię lniane tworzy ochronną warstewkę dla ścian jelit, są zatem na stałe w diecie osób zmagających się z poważnymi problemami układu pokarmowego. Z lnu wytwarza się jeszcze bardzo zdrowy olej lniany, tłoczony na zimno. To kolejny wspaniały produkt rodem z Polski, który warto wprowadzić do każdej kuchni.

Jarmuż

Jarmuż to warzywo z rodziny kapustnych, które zyskało na popularności kilka lat temu, głównie jako składnik modnego smoothie. Warto wiedzieć jednak o tym, że jarmuż to zimozielone warzywo, które w polskiej kuchni znane jest od bardzo dawna. Zawiera bardzo dużą porcję witaminy C, warto zatem spożywać go szczególnie jesienią i zimą, gdy zapotrzebowanie na witaminę C jest szczególnie wysokie.