Majorka, raj dla miłośników plażowania oraz wędrowania po malowniczych obszarach górskich, może zaskoczyć również pasjonatów dobrej kuchni. Dieta wyspiarzy jest bogata i zróżnicowana, a dania typowe dla lokalnego menu cieszą się dużym zainteresowaniem ze strony tych, którzy na Majorce spędzają urlop i którzy chcą w jego trakcie odkryć wszystkie aspekty życia na wyspie. Czym zatem wyróżnia się kuchnia mieszkańców Majorki?

 Jakie przysmaki zajmują tu najważniejsze miejsce?

Podobnie jak na wielu wyspiarskich obszarach, tak i na Majorce bardzo ważną rolę w kuchni odgrywają ryby oraz owoce morza. Obok nich często pojawiają się na stołach mięsa, a w szczególności wieprzowina oraz baranina. Najsłynniejsze dania tej wyspy powstają właśnie z tych produktów. Obok mięs i ryb ważne miejsce w diecie mieszkańców wyspy zajmuje ryż oraz wszelkiego rodzaju warzywa.

Tych dań musisz spróbować!

  • Do najbardziej charakterystycznych specjałów kuchni majorkańskiej zaliczyć można arroz brut, czyli zupę, którą sporządza się z mięsa, ryżu i różnych warzyw.
  • Popularny na wyspie jest również arroz negro, czyli ryż zabarwiony na czarno sokiem z kałamarnicy.
  • Na wyspie chętnie spożywane są również mocno przyprawione kiełbasy wieprzowe oraz smażone podroby.
  • Jada się tu również ślimaki, popularny jest również drób, podawany najczęściej jako gulasz.
  • Często serwowanymi potrawami na wyspie są również zupy warzywne, które podaje się z czosnkiem oraz z chlebem oraz zupy rybne z ryżem.
  • Ciekawym daniem jest morski okoń, który zapiekany jest w skorupce soli morskiej oraz małe ośmiornice lub sardynki z grilla.
  • Oprócz zup, dań mięsnych oraz rybnych, na Majorce popularne są słodkie przysmaki i desery.
  • Dużym uznaniem na wyspie cieszy się krem karmelowy oraz lody, a jednym z najważniejszych przysmaków jest tu Ensaimada, czyli spirala ze słodkiego, kruchego ciasta.