Każdy z nas jest w stanie wyobrazić sobie lokalne potrawy serwowane w popularnych regionach turystycznych, jak Grecja czy Egipt, ale czy ktoś zastanawiał się jakie przysmaki mogą nas spotkać na Maderze?

Okazuje się, że maderyjska kuchnia może być nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Jak przystało na region położony nad Oceanem Atlantyckim, głównym składnikiem tej kuchni są ryby i owoce morza co w połączeniu ze sporą ilością mięsa i egzotycznych owoców będzie bardzo interesującą przygodą kulinarną.

Jakimi potrawami słynie Madera?

Potrawą, jaką na Maderze możemy spotkać na każdym kroku, jest bez wątpienia Espada, czyli pałasz atlantycki. Ryba ta jest jedną z ryb, zamieszkujących wody nieopodal Madery. Wyglądem przypomina węgorza, ale jest większa, a jej długość osiąga aż 1.5 metra. Surowa ryba nie wygląda zbyt apetycznie – ma czarną skórę. Żeby podkreślić jej smak, zawsze jest podawana z pieczonymi bananami i w sosie z marakui.

Innymi popularnymi składniki w maderyjskich daniach jest tuńczyk, krewetki, kalmary, małże, ośmiornice oraz inne owoce morza, tak popularne w tym regionie. Ze względu na dużą popularność rybołówstwa, możemy być zawsze pewni świeżości ryb, a procedura mrożenia tam praktycznie nie występuje.

A coś dla mięsożerców?

Oczywiście dobrze podane ryby to nie wszystko, z czego słynie Madera (zobacz cały przewodnik – Madera). W centrum wyspy oraz popularnych kurortach morskich, bez problemu doświadczymy też doskonałych dań mięsnych. Najpopularniejszymi daniami są steki i inne dania z wieprzowiny – obowiązkowo przyprawione liśćmi laurowymi oraz podane ze świeżymi tropikalnymi owocami.

Bez problemu w restauracyjnych menu znajdziemy niewiele mówiącą pozycję: Espetada. Jest to zwyczajny szaszłyk z wołowiny przyprawiony czosnkiem i świeżymi przyprawami. Tradycyjnie szaszłyki są przygotowane na patyku z drewna laurowego i pieczone nad płonącym drewnem. W hotelowych restauracjach jednak najczęściej wykorzystywany jest metalowy szpikulec. Tradycyjnie dla maderyjskiej kuchni świetnym dodatkiem będą owoce, a europejscy turyści niestety najczęściej wybiorą niestety frytki.

Czego najczęściej spróbujemy na przystawkę i pierwsze danie?

Jeżeli chcielibyśmy spróbować czego innego na pierwsze danie, powinniśmy koniecznie wybrać zupę z jarmużu. Świeżo przygotowana zupa to gwarancje lekkiego posiłku i ciekawego doświadczenia kulinarnego. Jeżeli jesteśmy fanami tradycyjnej polskiej kuchni, warto skusić się na pomidorową w wydaniu maderyjskim, czyli podawaną z owocami morza zamiast ryżu.

W restauracyjnym menu na przystawkę zaproponuję nam się tradycyjny chlebek, przygotowany z mąki żytniej – lokalnie nazywany Bolo do Caco, często będzie wypiekany na oczach klienta a podawany z masłem czosnkowym lub skromnym dodatkiem mięsnym. Sam czosnek na Maderze, nieco różni się od tego znanego w naszym regionie – jest delikatniejszy w smaku.

Słodycze i desery na Maderze

Wielbiciele słodyczy będą mogli spróbować szerokiej oferty ciast, lodów i puddingów. Najpopularniejszym deserem jest ciastko miodowe wykonane z trzciny cukrowej. Bolo del mel de Cana swoim wyglądem przypomina piernik staropolski. Inną ciekawą alternatywą będą ciasta z kasztanów. Popularne są też małe okrągłe ciastka nadziewane białym serem, swoim wyglądem przypominające ciasto francuskie.

Tym, czego każdy odwiedzający wyspę powinien spróbować, jest sernik z marakują. Idealne połączenie, które mogłoby z powodzeniem zagościć na polskich stołach.

Jedzenie na Maderze zazwyczaj bazuje na lokalnych świeżych i dobrze dobranych składnikach. Zazwyczaj nie są to skomplikowane dania, ale odpowiednio dobrane smaki, zadowolą każdego wielbiciela kulinarnych podróży.