Co robić w chwili, gdy teoretycznie odżywiamy się zdrowo, a nasz organizm wciąż płata nam figle? Z pewnością warto wykonać kilka prostych badań, które pozwolą nam sprawdzić, czy jesteśmy uczuleni na pewne produkty spożywcze.

W chwili gdy alergie pokarmowe stają się coraz bardziej powszechną przypadłością, nikt z nas nie jest wolny od tego problemu. Jeśli ustalimy, jakie produkty wywołują u nas problemy ze zdrowiem, będziemy mogli zmienić w porę swe menu i zminimalizować te dolegliwości, które wiążą się z alergią pokarmową. Dieta, która może nam pomóc w odzyskaniu dobrej formy, powinna wykluczać te produkty, które prowadzą do pojawienia się reakcji uczuleniowej.

Jakie składniki diety mogą się dla nas okazać zagrożeniem?

Wśród tych produktów spożywczych, które bardzo często okazują się przyczyną uczulenia, dość często pojawia się mleko. Jest ono z jednej strony jednym z tych produktów, bez których wartościowa dieta nie może się obejść, z drugiej jednak strony to właśnie mleko uczula najczęściej. Uczulenie na mleko, jak na złość, okazuje się problemem najczęściej występującym wśród dzieci, którym znajdujące się w mleku białko jest potrzebne do prawidłowego rozwoju.

Pozostałe popularne alergeny pokarmowe

Innym składnikiem diety, który bardzo często okazuje się głównym sprawcą problemów, jest jajko. Silnym alergenem są też orzechy, a w szczególności orzeszki ziemne. Ich obecność w diecie osoby uczulonej może się okazać poważnym problemem, gdyż reakcje uczuleniowe w ich przypadku są wyjątkowo gwałtowne. Zboża, a dokładniej znajdujące się w nich białka, to kolejne substancje, które mogą wywołać reakcję alergiczną.

Wśród tych zbóż, które sprawiają najwięcej problemów, wyróżnia się pszenica, z którą należy postępować wyjątkowo ostrożnie. Niebezpieczne dla zdrowia alergików mogą się też okazać owoce. Niestety, zdrowe cytrusy oraz smaczne truskawki są tymi owocami, które uczulają najczęściej. I choć są one smaczne, wiele osób musi je wykluczyć swe swej diety – dla własnego dobra.