Ciekawy smak i ogromna wartość odżywcza – oto powody, dla których warto sięgać po awokado. Dlaczego ten owoc może zająć tak ważne miejsce w zdrowym menu? Bo dieta, w której pojawi się awokado, korzystnie wpłynie na nasza formę. Wynika to z wyjątkowych właściwości tego owocu, który rewelacyjnie sprawdza się i jako samodzielna przekąska, i jako dodatek do wielu sałatek.

Gdy do diety włączy się awokado…

Owoc ten z pewnością okaże się cennym wsparciem dla tych osób, które chcą możliwie jak najdłużej cieszyć się dobrą formą i młodością. Dzięki swym składnikom, awokado może nam zapewnić skuteczną ochronę przed wieloma schorzeniami. Co możemy w nich znaleźć?

Właściwości zdrowotne awokado

Awokado jest doskonałym źródłem potasu, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz tak ważnych dla zdrowia substancji, jak witaminy z grupy B, E i K. Ze względu na zawartość kwasu oleinowego, owoc ten pomoże jednocześnie w walce ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu. W owocach awokado znajdziemy jednocześnie sporo błonnika, który pomaga nam na bieżąco oczyszczać układ pokarmowy oraz dbać o sylwetkę.

Po awokado warto też sięgać ze względu na swe serce. Znajdujący się w nim kwas foliowy znacznie zmniejsza ryzyko problemów z sercem, zajmuje też ważne miejsce w profilaktyce zawału mięśnia sercowego. Awokado znane jest też jako źródło glutationu, ważnego przeciwutleniacza, który może odgrywać ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych.

Przeciwutleniacz ten może nas jednocześnie chronić przed stanami zapalnymi oraz przed przedwczesnym starzeniem się. Dzięki temu dieta, w której pojawia się awokado, pomaga i osobom troszczącym się o swe serce, i tym, dla których bardzo ważne jest zachowanie atrakcyjnego wyglądu. Owocami tymi z pewnością zachwycą się też miłośnicy dobrej kuchni, których mogą zachwycić coraz ciekawsze przepisy na dania z dodatkiem tych smacznych i bardzo zdrowych owoców.