Woda wytwarzana technologią osmozy odwróconej czyli filtrowana poprzez filtry RO jest aż tak dobra, iż dość często porównuje się ją do wody destylowanej. Jednakże jest to woda zdecydowanie lepsza pod względem smaku i zawartości mikroelementów.

Smak wody destylowanej jest mdły, niesmaczny. Powodem jest fakt, iż podczas gotowania pozbywamy się rozpuszczonego w wodzie o2 oraz dwutlenku węgla, jakiego nie brakuje w wodzie oczyszczonej przez filtry do wody. Wspomniane gazy mają główny wpływ na smak wody. Przykładem może być fakt, iż wody źródlane szczególnie bogate w tlen, należą do wód miękkich oraz zaliczane są do najwyższej klasy czystości. Dwutlenek węgla wykorzystywany jest do gazowania wód mineralnych w celu poprawy jej smaku. Dodatkowo destylacja wody nie usuwa wszelkich produktów chlorowania wody. Pewne związki aromatyczne na przykład ropopochodne związki chloru, mające chłodniejszy moment wrzenia niż woda, migrują z parą do wody już oczyszczonej. W taki sposób nie pozbywamy się niekorzystnych dla zdrowia związków. Dlatego śmiało można powiedzieć, że osmoza daje wodę lepszą i zdrowszą niż woda destylowana. Więcej o filtrach do wody tutaj.