Uprawa malin jest popularna w całej Polsce. Zarówno w przydomowych ogródkach jak i na wielkich plantacjach. Sprzyjają temu nasze warunki klimatyczne oraz gleba. Trzeba tylko wiedzieć jak obchodzić się z tymi krzewami, aby bujnie rosły i obficie owocowały.

Właściwa gleba dla malin

Krzewy malin lubią glebę lekko kwaśną (5-6 pH). Malinie sprzyja podłoże wapienne, średnio wilgotne. Należy unikać sadzenia malin na glebach, które często zostają podtapiane lub są bardzo suche.

Czym nawozić maliny?

Do nawożenia malin najkorzystniej jest zastosować nawóz organiczny. Zasilanie obornikiem czy kompostem wzbogaca glebę w próchnicę i nie grozi zaburzeniem proporcji składników mineralnych w glebie. Wiosną oraz wczesnym latem należy nawozić krzewy nawozami azotowymi.

Gdy krzewom brakuje azotu mają one drobne i żółtawe liście. Gdy azotu jest w nadmiarze liście rosną zbyt bujnie i mają kolor ciemnozielony. Nowo posadzone krzewy malin warto nawieść saletrą. Na jeden metr kwadratowy gleby należy posypać około 15 g saletry amonowej.

W kolejnych latach dawkę saletry należy zmniejszyć do 7 gram na metr kwadratowy. 3 letnie krzewy malin nawozimy potasem (6 gram na jeden metr kwadratowy). Co trzy lata należy również zrobić wapnowanie gleby. Posypać glebę wapnem węglowym CaCo3.

W jaki sposób przycinać maliny?

  • Maliny letnie należy przycinać jesienią lub wiosną.
  • Usunąć przy tym wszystkie pędy, które już nie owocują (pędy dwuletnie).
  • Jeden krzew powinien mieć około 4 zdrowych i dorodnych pędów.
  • Należy usunąć pędy słabe, oraz połamane.
  • Maliny jesienne należy przycinać po jesiennym owocowaniu. Ucinać je zaraz przy ziemi.

Właściwości zdrowotne malin

Maliny to owoce cenione przez dietetyków i lekarzy. Kryją w sobie wiele kwasów organicznych i substancji mineralnych. Owoce malin są środkiem przeciwbólowym, a liście działają ściągająco i przeciwbakteryjnie. W okresie jesienno-zimowym wzmacniają naszą odporność.