Coraz więcej osób interesuje się kulinariami. Gotowanie staje się pasją, sposobem na spędzanie wolnego czasu, dbanie o zdrowie i czerpanie radości w życia. Stale nowe blogi kulinarne i książki kucharskie podsuwają dziesiątki oryginalnych, dziwnych czy nietypowych pomysłów na jedzenie. Także elektronika rozwija się tak, by zaspokoić potrzeby kuchennych pasjonatów. Jednym z najbardziej wszechstronnych używanych w kuchni urządzeń jest blender.

Ręczny czy kielichowy?

Pierwszym pytaniem, jakie warto sobie zadać przy wyborze idealnego blendera jest pytanie o jego formę. Dostępne na rynku blendery są zwykle ręczne albo kielichowe. Pierwsze są wyposażone w tak zwaną żyrafę, z kolei drugie posiadają naczynie, do którego wrzuca się produkty.

Zaletą ręcznego blendera jest niewątpliwie możliwość miksowania produktów w garnkach, co świetnie sprawdza się na przykład przy przygotowywaniu kremów z warzyw.

Z kolei blendery kielichowe mają zwykle większą moc, więc nadają się do rozdrabniania twardych produktów, na przykład orzechów lub nasion.

Moc blendera i noże

Z kolei preferowana moc zależy przede wszystkim od tego, do czego ma służyć urządzenie. Blendery stacjonarne mogą mieć nawet do 1500 Watów, z kolei ręczne zwykle mają ich około 600-700. Blender o większej mocy jest naturalnie przydatny do większej ilości zadań – zmiksuje więcej substancji i poradzi sobie nawet z najtwardszymi.

Noże dwuskrzydłowe przydają się do rozdrabniania niezbyt twardych substancji, na przykład dojrzałych owoców lub zup. Z kolei czteroskrzydłowe dają znacznie dokładniejszy efekt.

Maksymalny czas pracy

Bardzo często klienci zapominają o tym parametrze, a jest on niezwykle ważny. Niektóre blendery pozwalają tylko na kilkanaście sekund pracy, po czym trzeba czekać na ich ostygnięcie. Może to znacznie przedłużać czas przygotowywania posiłków. Dlatego też warto zdecydować się na urządzenie o dłuższym czasie pracy, żeby w pełni skorzystać z kuchennej elektroniki.

Wygoda użytkowania

Ważna z punktu widzenia użytkownika jest także wygoda użytkowania. Trzeba pamiętać, że blender należy dokładnie myć po każdym użyciu, a długie operowanie ciężkim blenderem ręcznym może być mało komfortowe.