Zdrowie i dobra forma to czynniki, które uzależnione są m. in. od tego, co pojawia się na naszych talerzach. Rosnąca wiedza na temat zdrowego odżywiania i roli diety w naszym życiu to czynniki, dzięki którym przepisy na smaczne i zdrowe potrawy coraz częściej goszczą w naszych domach.

By móc cieszyć się wybornym smakiem nie trzeba wiele, a często proste składniki stają się podstawą niepowtarzalnych dań i wybornych przekąsek. Dowodem na to mogą być przepisy na przysmaki z pomidorami w roli głównej. Oto jedna z najciekawszych propozycji.

Przepis na pomidory po prowansalsku to prosta receptura dla każdego, kto chce w swej diecie uwzględnić danie ciekawe i zdrowe zarazem. Jakie składniki są niezbędne do przygotowania takiego przysmaku?

Składniki na 4 porcje takich pomidorów

  • dojrzałe pomidory – 8 sztuk
  • bułka tarta – 200 g
  • rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia – do smaku
  • czosnek – 8 ząbków
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz – do smaku

Przepis ten pozwala na przygotowanie smacznej i zdrowej przekąski z pomidorami w roli głównej. Zdrowa oliwa oraz świeże zioła to cenne wsparcie dla naszego organizmu, wiadomo też, że same pomidory dostarczają nam wielu ważnych składników odżywczych. Danie, które ma powstać z tych składników, nie jest zbyt trudne i każdy z nas poradzi sobie z nim bez problemu.

Jak przygotować danie?

Zanim zabierzemy się do pracy związanej z przygotowaniem pomidorów, musimy rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. W międzyczasie musimy umyć świeże zioła, obrać czosnek i drobno posiekać te składniki. Następnie powinniśmy się skupić na przygotowaniu pomidorów. W tym celu należy odkroić ich czubek i starannie je wydrążyć. Miąższ należy połączyć z czosnkiem i ziołami, a następnie wymieszać je z dodatkiem bułki tartej, soli oraz pieprzu. By taki farsz zyskał odpowiednią konsystencję, można do niego dodać nieco oliwy z oliwek. Gdy farsz będzie gotowy, należy umieścić go we wnętrzu pomidorów. Tak przygotowane warzywa można już włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut.

Przepis na pomidory po prowansalsku to prosta receptura, dzięki której każdy z nas może szybko przygotować smaczne i zdrowe danie. Tanie, powszechne składniki oraz brak problemów związanych z przygotowaniem takiego przysmaku sprawiają, że w wielu domach już teraz cieszy się on ogromną popularnością.