Witamina E bywa często nazywana witaminą młodości i płodności. Została odkryta na początku ubiegłego wieku. Stwierdzono wówczas, że jest ona niezbędna dla rozmnażania szczurów. Dalsze badania wykazały, że ten związek chemiczny ma również bardzo istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Witaminę E wytwarzają jedynie rośliny. Człowiek i zwierzęta nie mogą same produkować tego związku, a jedynie go magazynować, dlatego dostarczają go organizmom właśnie przez pokarm roślinny. Największą zawartość witaminy wykazują olej słonecznikowy, a także szafranowy oraz oliwa z oliwek. Bogatym źródłem związku są również bakalie, przede wszystkim orzechy laskowe, orzeszki ziemne i migdały. W celu uzupełnienia niedoboru witaminy spożywa się nasiona, głównie słonecznika i dyni. Występuje ona również w wielu warzywach: w szpinaku, natce pietruszki oraz papryce, a także w sałacie i kapuście. Wskazuje się, że niewielka jej ilość występuje w owocach, wśród których wymienić należy jabłka, nektarynki i czarne jagody.

Istotne jest, że witamina E, tak jak witaminy A, D i K rozpuszcza się w tłuszczach. W związku z tym zaleca się dodawanie niewielkich ilości tłuszczu, np. do sałatek czy surówek, by umożliwić wchłonięcie wspomnianych związków.

Niedobór witaminy E występuje stosunkowo rzadko ze względu na jej powszechne występowanie. Nie oznacza to jednak, że awitaminoza nie może mieć miejsca. Objawia się przede wszystkim złym stanem zdrowia skóry, która rogowacieje. Ponadto powoduje pogorszenie wzroku, osłabia procesy uczenia się i zdolność skupienia się. Może powodować bezpłodność, poronienia, anemię. Wpływa także na pogorszenie nastroju.

Hiperwitaminoza również wpływa negatywnie na nastrój: powoduje uczucie zmęczenia i senność. Towarzyszą jej bóle głowy i podwójne widzenie. Nadmiar witaminy E w organizmie skutkuje także problemami układu pokarmowego. Istnieje przypuszczenie, że może mieć również negatywny wpływ na ciążę.

Jak wspomniano, witaminę E nazywa się witaminą młodości. Wynika to z z faktu, że jej właściwa ilość w organizmie zapewnia zdrowie skóry i jej prawidłowy wygląd, a także spowalnia procesy starzenia. Nazywana bywa również witaminą płodności, gdyż u mężczyzn jest odpowiedzialna za pobudzanie wytwarzania hormonów płciowych oraz zwiększa ruchliwość plemników. Z tych powodów wykorzystuje się ją do leczenia niepłodności.

Co więcej, jest związkiem antyoksydacyjnym. Wskazuje się, że wzmacnia ponadto naczynia krwionośne oraz erytrocyty. Stosuje się ją również w leczeniu chorób serca. Wpływa na prawidłowy przebieg ciąży.

Witamina E ma istotne znaczenie dla funkcjonowania organizmu człowieka. Ze względu na jej powszechne występowanie zapewnienie prawidłowej ilości związku nie jest trudne. Pamiętać należy, że zarówno zbyt duża, jak i zbyt mała zawartość witaminy E w organizmie niweczy jej pozytywne działanie i skutkuje problemami zdrowotnymi.

Autor artykułu: Anna Skikowska