Truskawka jest drobną rośliną, bardzo często uprawianą w polskich ogrodach. Jej owoce stanowią ceniony produkt sezonowy, któremu przypisuje się szereg właściwości.

Truskawki są niewielkimi bylinami o ciemnych i gładkich liściach. Charakterystyczne dla nich są białe, drobne kwiaty. Truskawki kwitną w maju, a owocują w czerwcu. Ich owoce są dość duże, czerwone. Z rośliną łączy je charakterystyczna szypułka.

Wyhodowanie pierwszych truskawek datuje się na XVIII wiek. Doszło do niego poprzez skrzyżowanie dwóch odmian poziomek. W odróżnieniu więc od wspomnianych poziomek, truskawka nie występuje naturalnie w środowisku.

Truskawki sadzi się na nasłonecznionych stanowiskach, w lekkiej glebie. Największymi producentem owoców są Stany Zjednoczone, które przez ostatnie dwieście lat rozwijały uprawę truskawek, choć pierwsze okazy uzyskano w Europie.

Owoce truskawki są często wybierane jako pożywienie przez ptaki i drobne ssaki, ale szczególnie przez ślimaki, które niszczą uprawy. Są one wymieniane jako jeden z głównych szkodników przy uprawie truskawek. Truskawka bywa atakowana przez choroby, wymienić należy przede wszystkim szarą pleśń, marszczycę liści, a także mączniaka prawdziwego.

Owoce truskawek są cenione przede wszystkim ze względu na słodki smak. W dużej mierze jednak ich popularność wynika z korzystnych właściwości. Zawierają one żelazo, przez co służą zwalczaniu anemii. Ponadto są bogatym źródłem witamin A, C oraz E. Wskazuje się, że wykazują działanie moczopędne, zatem wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn. Co więcej, obniżają ciśnienie oraz poziom cholesterolu, a także usprawniają trawienie i utrudniają wchłanianie tłuszczów. Zawierają niewiele węglowodanów, mogą więc być spożywane przez osoby chore na cukrzycę.

Pozytywne działanie wykazują również liście truskawki. Należy zaznaczyć ich wpływ na zwalczanie anemii oraz szkorbutu. W leczeniu przeziębień stosuje się natomiast herbaty z kwiatów truskawki.

Jedzenie owoców truskawek może rzadko wiązać się także z negatywnymi konsekwencjami. Są to przede wszystkim problemy układu pokarmowego u osób cierpiących na alergię. Poza tym, negatywne działanie wykazują owoce pochodzące z upraw, w których stosuje się sztuczne nawozy i pestycydy.

Truskawka jest jedną z najpopularniejszych polskich roślin ogrodowych. Bylina ta jest ceniona głównie przez swoje owoce, które cieszą się uznaniem ze względu na smak i liczne właściwości.

Autor artykułu: Anna Skikowska