Jod jest pierwiastkiem chemicznym, który spełnia istotne funkcje w organizmie człowieka. Dostarczanie prawidłowej ilości tej substancji zapewnia właściwe działanie poszczególnych organów i pomaga uchronić się przed poważnymi chorobami.

W układzie okresowym jod występuje w grupie fluorowców i jest oznaczony symbolem „I”. Został odkryty w XIX wieku. Jego liczne właściwości wpływają na jego szerokie zastosowanie: stosuje się go w fotografii i tworzeniu barwników oraz w leczeniu chorób tarczycy, natomiast roztwór jodu (jodyna) jest stosowany jako środek dezynfekcyjny.

Niedobór jodu w organizmie

Jod jest bardzo ważnym pierwiastkiem dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Jego niedobór skutkować może powstaniem wola, tzn. powiększeniem tego gruczołu. Wole obojętne nie wywołuje zmian w produkcji hormonów tarczycy, natomiast wole niedoczynne powoduje wytwarzanie zbyt małej ilości m.in. tyroksyny, która odpowiedzialna jest za stymulowanie wzrostu, a także rozwoju organizmu.

Niedobór jodu może również wpływać na zaburzenie funkcji rozrodczych, a także powodować problemy z utrzymaniem ciąży.

Szczególnie poważne konsekwencje może mieć niedobór jodu w organizmie ciężarnej kobiety. Niewystarczająca ilość tego pierwiastka może spowodować kretynizm i karłowatość u dziecka.

Gdzie można znaleźć jod?

Dostarczanie jodu organizmowi następuje poprzez spożywanie pokarmów oraz napojów bogatych w ten pierwiastek. W ciągu całego życia człowiek potrzebuje jedynie kilku gramów jodu, jednak brak tej niewielkiej ilości powoduje poważne konsekwencje.

Produktami zawierającymi jod są jaja oraz mleko. Wśród warzyw wymienia się brokuły i szpinak, jako zawierające ów pierwiastek. Należy wspomnieć, że obecność jodu w warzywach i owocach jest zależna od miejsca ich uprawy: na terenach, na których jod nie występuje, nie będzie on występował w naturalnych produktach.

Najwięcej jodu występuje w owocach morza i rybach. Flądra, dorsz i tuńczyk są gatunkami ryb bogatymi w jod.

Obecnie jod dodawany jest do soli kuchennej, co sprzyja zapobieganiu powstawania niedoborów tego pierwiastka.

Jod można dostarczyć organizmowi także w odmienny sposób. Wdychanie morskiego powietrza korzystnie wpływa na działanie tarczycy, gdyż zawiera ono mnóstwo jodu. Udowodniono, że najbogatsze w jod są gleby i wody położone blisko morza. Im dalej od zbiornika morskiego, tym zawartość jodu jest mniejsza. W Polsce najmniej tego pierwiastka występuje wobec tego w górach.

Jod jest jednym z najbardziej istotnych mikroelementów dla prawidłowego rozwoju i wzrostu człowieka. Zapotrzebowanie na ów pierwiastek nie jest wysokie, ale jego niedobory mogą skutkować nieodwracalnymi konsekwencjami. Można im zapobiec wdychając morskie powietrze oraz stosując dietę bogatą w jod, pamiętając, że największe pokłady tego pierwiastka znajdują się w produktach morskich.

Autor artykułu: Anna Skikowska