Wielkimi krokami zbliżają się ciepłe dni, a wraz z nimi pewna zmiana codziennej diety. W większości przypadków w zapomnienie pójdą treściwe i rozgrzewające dania, a na stołach zaczną królować lekkostrawne i orzeźwiające potrawy, które doskonale sprawdzą się przy wysokich temperaturach.

Jedną z najbardziej ulubionych potraw Polaków – zwłaszcza gdy słupek termometrów sięga wysokich wartości – jest chłodnik, czyli zupa podawana na zimno, której konkretne składniki zależą jedynie od indywidualnych upodobań. Niemal każdy ma swój ulubiony przepis na chłodnik, który można modyfikować w dowolny sposób. Sprawdź 4 pomysły na chłodniki i wybierz swój ulubiony!

Chłodniki – lekkie zupy idealne na lato

Chłodnik to taki typ zupy, który ze względu na sposób przyrządzania najlepiej sprawdza się podczas wiosennych i letnich dni. Przede wszystkim jest podawany na zimno, co sprawia, iż może być smakowitym orzeźwieniem w sytuacji, gdy temperatura powietrza zniechęca do jedzenia gorących potraw. Dodatkowo przepis na chłodnik (wiele przepisów na chłodniki znajdziesz tutaj: https://zakochanewzupach.pl/tag/chlodnik/) niemal zawsze uwzględnia sezonowe warzywa lub owoce, które nie tylko są w tym okresie stosunkowo tanie, ale dodatkowo kuszą wieloma kolorami oraz zapewniają organizmowi niezbędne witaminy i minerały. Chłodnik przygotowywany na bazie kefiru, jogurtu, maślanki bądź zsiadłego mleka, w połączeniu z bogactwem świeżych darów natury, nie tylko zapewnia ulgę w gorące dni, ale także dostarcza niezbędnych składników odżywczych. I co ważne – jest to potrawa charakteryzująca się niewielką zawartością kalorii.

Przepis na chłodnik ogórkowy z dodatkiem odświeżającej mięty

Gdy za oknem temperatura szybko wrasta, najlepszym pomysłem na obiad jest orzeźwiający chłodnik z dodatkiem mięty, którego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut.

Potrzebne składniki to:

  • 6 ogórków gruntowych,
  • 200 ml kefiru,
  • 75 ml jogurtu naturalnego,
  • 10 listków świeżej mięty,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Obrane i pokrojone ogórki, miętę oraz czosnek należy zmiksować w blenderze, a następnie połączyć i dokładnie wymieszać z kefirem oraz jogurtem. Tak przygotowana potrawa powinna być wstawiona do lodówki na około 20 minut, a następnie doprawiona przyprawami. Można ją także udekorować listkami mięty bądź drobno pokrojonymi pistacjami. Niezwykłe połączenie smakowe sprawi, iż chłodnik zniknie ze stołu równie szybko, jak został przyrządzony.

fot. materiały nadesłane

Chłodnik na słodko, czyli w jogurtowo – owocowym stylu

Chłodniki można modyfikować na wiele sposobów. Najbardziej popularne są chłodniki warzywne – podawane same bądź z ziemniakami. Jednak przyrządzając tę pyszną zupę, warto także zaspokoić potrzeby smakowe najmłodszych i przygotować wersję owocową, która przypadnie do gustu wszystkim małym amatorom owoców. Owocowy przepis na chłodnik jest niezwykle prosty i wymaga poświęcenia zaledwie kilku chwil.

Do jego przyrządzenia potrzebne będą:

  • 0,5 litra maślanki naturalnej,
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego),
  • 30 dag owoców czerwonych (maliny, truskawki, borówki),
  • cukier trzcinowy,
  • opcjonalnie sok z limonki i świeża mięta do dekoracji.

Przygotowanie:

Rozdrobnione owoce należy połączyć z jogurtem i maślanką, a następnie całość zmiksować na gładką masę, jednocześnie dodając cukier trzcinowy. W zależności od upodobań można dodać nieco soku z limonki i udekorować potrawę owocami i świeżymi listkami mięty. Chłodnik jest gotowy od razu po przygotowaniu i na pewno zaspokoi gusta małych i dużych zwolenników słodkich owoców.

Słony chłodnik z dodatkiem fety

Każdy przepis na chłodnik przynosi nowe rozwiązania kulinarne, które warto wypróbować w gorące letnie dni. Pewną nowością może być połączenie tradycyjnego chłodnika ze śródziemnomorską nutą, która nada potrawie niebanalnego smaku i aromatu.

Do przyrządzenia takiego chłodnika należy przygotować:

  • 2 zielone ogórki,
  • 200 ml kefiru,
  • 50 ml jogurtu naturalnego,
  • 100 g sera feta,
  • 10 listków świeżej mięty,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Przygotowanie chłodnika według tego przepisu jest niezwykle proste – wystarczy zmiksować wszystkie składniki, odstawić na 20 minut do lodówki oraz przyprawić i udekorować. Warto pamiętać o tym, iż ser feta ma charakterystyczny słony smak, więc nie należy przesadzać z dodawaniem soli, gdyż jej nadmiar może wpłynąć niekorzystnie na smak potrawy.

Chłodnik w tradycyjnej wersji po litewsku

Nie ulega wątpliwości, iż chłodnik to taki typ potrawy, który może być podawany według różnorodnych przepisów – w zależności od indywidualnych gustów i dostępności danych produktów. Jednak najbardziej tradycyjny przepis na chłodnik sięga po tradycje litewskie. Warte podkreślenia jest to, iż u naszych wschodnich sąsiadów chłodnik zajmuje miejsce szczególne – to zupa narodowa, której nie może zabraknąć na żadnym litewskim stole.

Jej składniki to:

  • pęczek botwiny z buraczkami,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • 400 ml kefiru,
  • 2 łyżki śmietany (najlepiej gęstej),
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • jajka ugotowane na twardo.

Przygotowanie:

Botwinkę wraz z buraczkami trzeba obrać, pokroić i gotować przez około 10 minut z dodatkiem soku z cytryny. W tym czasie należy zmiksować kefir i śmietanę, a następnie połączyć masę z pokrojonymi ogórkami, wystudzoną botwinką oraz koperkiem i szczypiorkiem. Całość trzeba doprawić do smaku, lekko schłodzić i podawać z cząstkami jajka na twardo.

Chłodniki to jedne z ulubionych zup Polaków. Ich niewątpliwą zaletą jest niebanalny smak i możliwość łączenia różnorodnych składników. Nic tak nie orzeźwia w gorące dni jak porcja chłodnej i smakowitej zupy, która znika z talerza równie szybko, jak się na nim pojawia!