Większość dzieci uwielbia dania na bazie pomidorów. Sos pomidorowy jest zapewne najczęściej przygotowywanym sosem w kuchni każdej mamy. Jego podstawę stanowi najczęściej półprodukt skoncentrowany: przecier pomidorowy. Użycie świeżych pomidorów wymaga zakupienia ich dużej ilości i poświęcenia czasu na odparowane od sosu wody i zagęszczenie go. Czy robiąc sosy dla dzieci, można pomidory zastąpić przecierem pomidorowym i czy jest on smaczny i zdrowy?

Przecier pomidorowy Pudliszki – podpowiadamy, czy jest zdrowy dla dzieci

Przecier pomidorowy Pudliszki (zobacz) to produkt złożony w 99% z pomidorów, z niewielkim dodatkiem soli. Nie zawiera żadnych szkodliwych składników, sztucznych aromatów, słodzików, konserwantów. Swoją trwałość zawdzięcza procesowi pasteryzacji. Pozostaje jedynie kwestia przetworzenia, która często niepokoi mamine sumienia. W tym wypadku – wyrzuty sumienia należy sobie odpuścić całkowicie! Przetworzone produkty pomidorowe zawierają znacznie więcej likopenu niż świeże pomidory. Likopen jest przeciwutleniaczem, naturalnym barwnikiem karotenoidowym. Chroni nasze komórki przed wszelkimi uszkodzeniami. Ma ogromne znaczenie w profilaktyce chorób układu krwionośnego i nowotworów. Jeśli przyzwyczaimy nasze pociechy do używania skoncentrowanych produktów na bazie pomidorów, na pewno zaprocentuje to w przyszłości. Odpowiadając zatem na pytanie – czy przecier pomidorowy Pudliszki jest zdrowy dla dzieci – absolutnie tak! Pozostaje wobec tego inne pytanie – jak wykorzystać go w potrawach, które lubią nasze maluchy i atrakcyjnie podać?

Pulpety Pudliszki – pomidorowy sos do mięsa

Dzieci wprost uwielbiają delikatne, mięciutkie pulpeciki. Jeśli już w młodym wieku przyzwyczaimy je, że mięso jest zdrowsze z pomidorowym dodatkiem, wyrobimy w nich zdrowy nawyk, który zaprocentuje w przyszłości. Przecier pomidorowy Pudliszki stanowi doskonałą bazę do sosu pomidorowego dla dania pulpety Pudliszki. Sos z przecieru pomidorowego Pudliszki znakomicie udaje się na podsmażonym ząbku czosnku lub na podsmażonej cebulce, a jego smak podkreślą przyprawy, takie jak bazylia czy oregano. Jeśli chcemy, aby sos był lejący, dodajemy na koniec trochę wody i całość dusimy z pulpecikami. Pamiętajmy, że najprostsze przepisy pozwalają wydobyć kwintesencję smaku dań i dają zawsze najlepsze efekty, a podstawą są składniki dobrej jakości.

Przecier pomidorowy Pudliszki – baza do sosów na wiele innych dań

Nie tylko pulpety Pudliszki w sosie pomidorowym ucieszą podniebienia naszych dzieci. Wszelkie dania polane sosem pomidorowym, którego zdrową bazę stanowi przecier pomidorowy Pudliszki, będą zdrowe, smaczne i sycące. Makaron, risotto, ziemniaczki, pizza, lasagne, fasolka, gołąbki to wszystko przysmaki naszych dzieci, które smakują wyjątkowo z sosami na bazie skoncentrowanych pomidorów. Bazę do każdego rodzaju sosu stanowić może przecier pomidorowy Pudliszki przesmażony na oliwie z czosnkiem lub cebulką. Pozostałe dodatki warzywne lub mięsne są kwestią gustu. Znakomitą podstawę do zupy pomidorowej stanowić mogą potarte warzywa (marchewka, pietruszka) przesmażone właśnie z przecierem pomidorowym Pudliszki. Na zdrowie!