Marzysz o podróżach do odległej Tajlandii lub Korei, aby poznać smak aromatycznych potraw, przyrządzanych z pasją na ulicznych straganach? Zanim zaczniesz planować wyjazd, już teraz wprowadź nowe egzotyczne dania do swojego menu. Bestsellerowe książki kucharskie podpowiedzą Ci jak to zrobić.

Często zdarza Ci się błądzić między półkami w poszukiwaniu pomysłu na oryginalne danie, by w rezultacie wyjść ze sklepu z siatką wypełnioną tymi samymi produktami co zawsze? I znowu przygotowujesz kotleta schabowego z ziemniakami lub spaghetti bolognese? Następnym razem zastanów się jeszcze przed wyjściem z domu, co chcesz zjeść i zrób listę produktów, które będą Ci potrzebne do przyrządzenia wybranej potrawy. Możesz ułatwić sobie zadanie, robiąc wygodne zakupy przez Internet np. w Tesco lub Frisco. Opinie o e-sklepach znajdziesz na GoldenLine i Facebooku, a pomysły na dania, od których warto zacząć swoją przygodę z kuchnią azjatycką, na blogach kulinarnych.

Rozszyfruj składniki

Inspiracji szukaj nie tylko na blogach, ale przede wszystkim w książkach kucharskich. Zawierają mnóstwo przepisów i pokazują, dlaczego kuchnia jest tak ważnym elementem w życiu mieszkańców Dalekiego Wschodu. Książki stanowią ciekawą formę przewodnika po krajach sąsiedniego kontynentu. Nie martw się, że nie znasz połowy składników, którymi autorzy wzbogacają swoje potrawy. Większość z nich kupisz w małych sklepach sprzedających orientalne produkty, a także na targach żywności, w supermarketach, takich jak Carrefour czy Auchan bądź online np. w Tesco lub Frisco. Opinie o tym, gdzie dostać najlepsze przyprawy do dań kuchni azjatyckiej znajdziesz w Internecie.

Zainspiruj się przepisami

Z “Tradycji kulinarnych Korei” Magdy Tomaszewskiej – Bolałek dowiesz się, dlaczego kuchnia koreańska to prawdziwy tygiel smaków z całego regionu. Znajdziesz tu zarówno mongolskie pierożki, japońskie sushi, jak i mandżurską soję. Z kolei kreatorka smaków Julie Schwob zapozna Cię z blisko 100 sprawdzonymi przepisami na dania kuchni indyjskiej i tajskiej. Sprawdź, na ile sposobów można przyrządzić curry, co to jest samosa i kurczak tandoori oraz jak smakuje sałatka z zielonej papai i pad thai, a także w jaki sposób ulepić kulki ryżowe z kokosem. Sekrety kuchni tajskiej odkryje również przed Tobą Daria Ładocha, która nakłoniła szefów lokalnych restauracji oraz ulicznych kucharzy, aby wprowadzili ją w tajniki swojej pracy.

Szukaj promocji w Internecie

W księgarniach znajdziesz mnóstwo książek kucharskich, które wprowadzą Cię w niesamowity świat smaków Orientu oraz zapoznają Cię z tradycją i historią regionu. Upatrzonej pozycji poszukaj najpierw w Internecie, bo wiele księgarni online oferuje swoim czytelnikom duże rabaty. Książki kucharskie możesz też kupić w supermarkecie podczas robienia zakupów spożywczych np. w Carrefourze, Tesco czy w e-markecie Frisco. Opinie o najpopularniejszych książkach kucharskich znajdziesz na różnych blogach kulinarnych lub w komentarzach na stronach internetowych e-księgarni bądź forach czytelniczych.