Osteoporoza, nazywana także zrzeszotnieniem, jest uznawana powszechnie za chorobę, na którą cierpią jedynie osoby starsze. W rzeczywistości na osteoporozę można zachorować w każdym wieku, a fakt ten zależny jest od diety i aktywności fizycznej. Niemniej jednak wiek, a właściwie postępujące wraz z nim zmiany w organizmie są główną przyczyną zachorowań na zrzeszotnienie.

Osteoporoza jest chorobą dotykającą kości. Polega ona na znacznym obniżeniu ich masy, która staje się nieadekwatna do płci i wieku. U osób chorych na osteoporozę kości stają się bardzo słabe i kruche, wskutek czego często dochodzi do ich łamania.Istnieją dwa główne rodzaje osteoporozy: pierwotna i wtórna. Pierwsza z nich jest związana zestarzeniem się organizmu i zachodzącymi w nim zmianami. Druga natomiast nie jest powiązana z wiekiem, a stanowi konsekwencję istnienia innych chorób, m.in. uzależnienia od alkoholu oraz zaburzeń hormonalnych.

Najpowszechniejszą przyczyną osteoporozy jest obniżenie poziomu hormonów w organizmie:estrogenów u kobiet i testosteronu u mężczyzn. Estrogeny przyczyniają się do odkładania wapnia w kościach, co powoduje ich wzmocnienie. Testosteron spełnia podobne zadanie. Obniżenie poziomu hormonów jest najczęstszą przyczyną występowania tej choroby, gdyż następuje u każdej kobiety i każdego mężczyzny w okresie starzenia się.

Zachorowaniu na osteoporozę sprzyja spożywanie nadmiernych ilości alkoholu i palenie papierosów. Ponadto do jej przyczyn zaliczyć należy dietę ubogą w białko i wapń, a więc substancje, które budują kości. Co więcej, na osteoporozę częściej chorują osoby cierpiące na niedobory witaminy D.

Objawami osteoporozy są przede wszystkim złamania, które następują na skutek lekkich urazów.Ponadto chorobie często towarzyszą bóle kości oraz powstanie garbu, tzn. wygięcie kręgosłupa.Wskazane symptomy pojawiają się jednak dopiero wtedy, gdy kości są już bardzo osłabione; przez pierwszych kilka lat osteoporoza przebiega bezobjawowo.

Zapobieganiu osteoporozie sprzyja przede wszystkim odpowiednia dieta. Powinna być ona bogata w witaminę D, białko oraz wapń, które stanowią budulec kości. Bogatym źródłem witaminy D są ryby, a także jaja i podroby. Białko występuje w mięsie, nabiale i warzywach, zwłaszcza strączkowych. Nabiał stanowi także źródło wapnia.

Ochronie organizmu przed chorobą służy również unikanie używek, które przyczyniają się do jej powstania, a więc palenie papierosów i spożywanie dużych ilości alkoholu.

Wśród działań profilaktycznych wymienia się także aktywność fizyczną, gdyż ruch stymuluje rozwój kości. Zaleca się zwykle spacerowanie, nordic walking oraz gimnastykę i pływanie.

Osteoporoza jest poważną chorobą kości, na którą najczęściej cierpią osoby starsze.Nieodpowiednia dieta, brak aktywności fizycznej i stosowanie używek potęgują osłabienie układu szkieletowego, które naturalnie następuje na skutek starzenia się organizmu. Unikanie ich może opóźnić zachorowanie lub w ogóle mu zapobiec.

Autor artykułu: Anna Skikowska