Mleko sojowe stało się w ostatnich latach popularnym napojem, a nawet substytutem mleka krowiego. Spożywane jest przede wszystkim przez osoby cierpiące na nietolerancję laktozy oraz wegan, ze względu na jego roślinne pochodzenie. Mleko sojowe wykazuje, prócz korzystnych, także negatywne skutki dla zdrowia człowieka.

Napój ten znany jest w Chinach od blisko dwóch tysięcy lat. Proces jego przygotowania składa się z kilku etapów: namoczenia ziaren soi, utarcia ich z wodą, filtracji i gotowania płynu. Z racji azjatyckiego pochodzenia mleko sojowe cieszy się największą popularnością w Azji. Należy jednak zauważyć, że w ostatnich latach znacząco wzrosło jego spożycie na całym świecie, a najwięcej soi produkuje się w Ameryce Północnej i Południowej.

Mleko sojowe nie zawiera laktozy, dlatego często jest spożywane przez osoby, które jej nie tolerują. Wskazuje się, że napój ten, w odróżnieniu od mleka krowiego, nie zawiera cholesterolu, a zawartość tłuszczy nasyconych jest mniejsza niż w tradycyjnym mleku. Ponadto, mleko sojowe jest często wybierane przez wegan, którzy z przyczyn ideologicznych rezygnują z produktów pochodzenia zwierzęcego, a u których stanowi jedno z głównych źródeł białka.

Badania wskazują, że spożycie mleka sojowego w nadmiernej ilości może wywoływać negatywne skutki dla zdrowia. Zawiera ono substancje utrudniające przyswajanie jodu – pierwiastka, który wpływa na prawidłowy wzrost i rozwój. Szczególnie niebezpieczne wobec tego jest spożywanie tego napoju w znaczących ilościach przez dzieci. Niedobór jodu prowadzi również do niedoczynności tarczycy.

Mleko sojowe zawiera fitoestrogeny; są to substancje występujące u roślin, których działanie jest podobne do estrogenów u ludzi. U mężczyzn powodują one obniżenie poziomu testosteronu, a co za tym idzie zmniejszenie liczby plemników, a więc obniżeniem płodności. U kobiet natomiast wydłużają cykl menstruacyjny, i zaburzając poziom hormonów prowadzą do nowotworu piersi. Ponadto, również u kobiet, fitoestrogeny mogą wywoływać bezpłodność.

Mleko sojowe wytwarza się z soi, która obok kukurydzy jest jednym z gatunków roślin najczęściej modyfikowanych genetycznie. Obecnie duża część produkowanej soi pochodzi właśnie z upraw z zastosowaniem GMO. Ich wpływ na zdrowie człowieka nie jest jeszcze znany.

Mleko sojowe stanowi alternatywę dla mleka krowiego. Jest wybierane przez osoby, które z różnych względów nie mogą lub nie chcą spożwać tego drugiego. Napój ten wykazuje, w niektórych aspektach, korzystne działanie dla ludzkiego organizmu, ale jego spożywanie w nadmiernych ilościach prowadzić może do poważnych negatywnych skutków zdrowotnych.

Autor artykułu: Anna Skikowska