Miód jest produktem spożywczym znanym człowiekowi od tysięcy lat. Jest ceniony nie tylko ze względu na smak, ale także pozytywny wpływ na zdrowie.

Miód wytwarzany jest przez pszczoły. Pierwszym etapem jego produkcji jest zebranie przez owady spadzi lub nektaru kwiatowego i wzbogacenie ich o enzymy. Następnie pszczoły powracają do ula,w którym przekazują innym pszczołom zebrany nakrop. Zostaje on umieszczony w plastrze. Po dojrzeniu miodu pszczoły przykrywają każdą z komórek plastra woskiem, który zapewnia mu trwałość i chroni przed zepsuciem.

Jak wspomniano, miód powstaje z nektaru lub ze spadzi. Nektarem jest wydzielina kwiatowa,której zadaniem jest wabienie owadów mogących zapylić kwiaty, a tym samym umożliwić im rozmnażanie. Jest to bardzo słodka substancja, która składa się głównie z glukozy lub fruktozy, a więc z cukrów. Spadź także jest słodkim płynem i zawiera takie same cukry jak nektar. Jest ona jednak wytwarzany przez komórki drzew zaatakowanych przez owady, m.in. mszyce. Miody spadziowe różnią się od miodów nektarowych ciemną barwą.

Nektar i spadź składają się przede wszystkim z cukrów, dlatego także głównym składnikiem miodu jest cukier. Konkretyzując, są to zwykle glukoza i fruktoza, a więc cukry proste. Fakt ten wpływa na właściwości miodu – pozwala on szybko podnieść poziom cukru we krwi, na przykład po intensywnym wysiłku. Miód powinien być stałym elementem diety. Wskazuje się bowiem, że ma on działanie bakteriobójcze, a także wzmacnia odporność. Ponadto, miód zawiera acetylocholinę,czyli substancję obniżającą ciśnienie i wzmacniającą serce. Znane jest także przeciwmiażdżycowe działanie tego produktu. Wskazuje się również, że miód pobudza organizm do pracy, a także wzmaga apetyt. Miód bywa także często stosowany w leczeniu przeziębień i bólu gardła.Należy zaznaczyć, że podgrzewanie miodu pozbawia go licznych właściwości. Wbrew powszechnym opiniom miód skrystalizowany, a więc znajdujący się w stanie stałym nie jest produktem zepsutym. Krystalizacja świadczy o jego naturalnym pochodzeniu i pełni właściwości.

Negatywne skutki dla organizmu może przynieść spożywanie miodu zawierającego metale ciężkie i antybiotyki, który coraz częściej jest sprowadzany do Europy. Ponadto, szkodliwe dla zdrowia jest jedzenie miodu sztucznego, który właściwie miodem nie jest.

Od naturalnego miodu należy odróżnić wspomniany miód sztuczny. Jest to produkt składający się głównie z syropu glukozowo – fruktozowego. Syrop ten zapobiega krystalizacji, dlatego też sztuczne miody zawsze pozostają płynne. Substancja ta powoduje bardzo szybkie tycie, prowadzi także do cukrzycy typu 2. Co więcej, sztuczny miód zawiera liczne aromaty i barwniki, które mają upodobnić go miodu naturalnego.Należy podkreślić, że sztuczny miód nie wykazuje właściwości miodu naturalnego.

Miód jest pszczelim produktem, który służy człowiekowi od tysięcy lat. Jest ceniony przede wszystkim ze względu na słodki smak. Naturalny miód ma jednak także wiele właściwości, dzięki którym może pozytywnie wpływać na zdrowie i samopoczucie człowieka.

Autor artykułu: Anna Skikowska