Czekolada po raz pierwszy dotarła do Europy w XVI wieku. Początkowo doceniano tylko jej walory smakowe, jednak z czasem poznano również inne właściwości tego produktu. Obecnie, głównie za sprawą dużej ilość składników odżywczych, czekoladę wykorzystuje się nawet w przemyśle kosmetycznym – przy produkcji maseczek, peelingów czy balsamów do ciała.

Co można znaleźć w składzie produktu, który jest otrzymywany m.in. z miazgi kakaowej? Przede wszystkim flawonoidy, epikatechiny, katechiny i procyjanidy, wyróżniające się właściwościami przeciwutleniającymi. To właśnie dzięki ich obecności uważa się, że czekolada hamuje działanie wolnych rodników i znacząco opóźnia procesy starzenia się skóry – spowalnia utratę elastyny, kolagenu i innych protein. Korzyści płynących z zastosowania tego przysmaku jest zresztą znacznie więcej.

Jakie składniki można znaleźć w czekoladzie?

Poza wspomnianymi przed chwilą składnikami o właściwościach przeciwutleniających, czekolada zawiera również kwas linolowy. Substancja ta jest znana z działania wygładzającego, dzięki czemu wykorzystuje się ją przy redukowaniu blizn oraz rozstępów. Zgodnie z najnowszymi ustaleniami naukowców, wyroby z ziaren kakaowca mogą wspomagać leczenie ran oraz pobudzać do wzrostu komórki skóry zapobiegające zabliźnianiu. Co więcej, w czekoladzie znajdziemy żelazo, cynk, wapń oraz magnez, czyli makroelementy, które przyspieszają krążenie krwi i przeciwdziałają powstawaniu obrzęków. Pierwszy z wymienionych składników działa również odżywczo na skórę.

Na wyszczuplanie i modelowanie sylwetki

Tabliczka czekolady często kojarzy się z podjadaniem między posiłkami, a w rezultacie – ze zbędnymi kilogramami. Wyroby przygotowywane z miazgi kakaowej zawierają niekiedy duże ilości tłuszczu, przez co nadmierne spożywanie tego specjału może się przyczynić do zwiększenia masy ciała. Dotyczy to zwłaszcza czekolady mlecznej. Równocześnie jednak, ekstrakt z ziaren kakaowca ma właściwości silnie regenerujące, nawilżające i uelastyczniające skórę, dzięki czemu stosuje się go w kuracjach niwelujących cellulit. Czekolada, za sprawą działania drenującego, przyspiesza także uwalnianie tłuszczu z komórek oraz wpływa na ich lipolizę. Ponadto, przy redukowaniu zbędnych kilogramów i „skórki pomarańczowej” świetnie sprawdza się kofeina, którą można znaleźć w kakao.

Na poprawę kondycji skóry

Współcześnie na rynku są dostępne kosmetyki produkowane chociażby na bazie masła kakaowego. Ich stosowanie zapewnia nie tylko zmiękczenie, ale także odpowiednie odżywienie oraz nawilżenie skóry. Ponadto, preparaty te, używane przez dłuższy czas, przyczyniają się do przywrócenia cerze promiennego blasku oraz chronią przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Kakao i czekoladę wykorzystuje się również do sporządzania peelingów, które skutecznie usuwają martwy naskórek. Należy jednak pamiętać, że stosowanie tych produktów nie sprawdzi się w przypadku cery tłustej (może ją zapychać i wywołać pojawienie się niedoskonałości na skórze).

Dodatkowym atutem kosmetyków, które zawierają w swoim składzie czekoladę, są walory zapachowe. Aromat tego specjału powoduje zarówno uczucie miłego ciepła, jak i ukojenia oraz odprężenia. Wspomniany efekt towarzyszy w szczególności profesjonalnym kuracjom, które są wykonywane w salonach kosmetycznych. Po skorzystaniu z takiego zabiegu, zapach czekolady utrzymuje się niekiedy na skórze przez cały dzień.

Jak widać, przyjemny smak wyrobów z ziaren kakaowca to nie jedyna rzecz, na którą warto zwrócić uwagę. Czekolada może nawet zadziałać korzystnie na poprawę stanu ducha i umysłu. Jej spożywanie, oczywiście w rozsądnych ilościach, skutecznie pobudza wydzielanie endorfin. To z kolei przyczynia się do odprężenia całego organizmu. Co więcej, powszechnie uważa się, że przysmak ten wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Regularne spożywanie kilku gramów czekolady dziennie, najlepiej gorzkiej lub deserowej, zmniejsza ryzyko występowania zawałów serca oraz udarów mózgu.

O Autorce:
Anita Święconek – jest absolwentką Akademii Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Białej Podlaskiej. Obecnie pogłębia swoją wiedzę na studiach magisterskich w Społecznej Akademii Nauk w Warszawie. Na co dzień spełnia się zawodowo w salonie kosmetycznym Qclinique.