Kremy do twarzy są jednym z najchętniej kupowanych kosmetyków głównie przez kobiety, ale także przez płeć męską. Stosowane są każdego dnia, rano i wieczorem, wklepywane, rozcierane. Na rynku pojawia się wiele nowości w tej dziedzinie, reklamy krzyczą kup mnie, czy warto więc oprzeć się tej pokusie? Warto spojrzeć na listę składników, które dodano do kremu, należy wiedzieć, że im ona dłuższa tym gorzej dla skóry. A gdyby tak stworzyć swój własny krem, z naturalnych składników, dostosowany do indywidualnych potrzeb? Jak najbardziej!

Krem własnego autorstwa

Wbrew pozorom, by zrobić krem, nie trzeba mieć w domu małego laboratorium. Wystarczy tylko odrobinę wiedzy, dobry sklep zielarski w sąsiedztwie, kilka niewielkich naczyń, trochę czasu, szczyptę cierpliwości. Naturalne kremy do twarzy cieszą się obecnie coraz większą popularnością, zwłaszcza wśród zwolenników zdrowego stylu życia.

Szeroki wybór gotowych naturalnych kosmetyków znajdziesz w drogerii internetowej superkoszyk.pl.

Garść przydatnych informacji – instrukcja krok po kroku

Przed wykonaniem własnego kremu warto wiedzieć, że każdy składa się z dwóch faz: tłuszczowej oraz wodnej. W zależności jaki krem chcemy uzyskać (przeciwzmarszczkowy, nawilżający, itp.) do jednej lub drugiej należy dodać odpowiedni składnik który się w tej fazie rozpuści. Zatem do fazy wodnej można dodać: glicerynę, zioła, witaminy, konserwanty. Do fazy tłuszczowej: wszelkiego rodzaju oleje, zarówno zwierzęce, jak i rybne, olejki eteryczne, antyutleniacze ( np. powszechnie dostępna w drogeriach witamina E w kapsułkach).

Mając już podstawową wiedzę można przystąpić do sporządzenia w pierwszej kolejności łaźni wodnej, czyli do garnka należy wlać 2-3cm wody. W nim należy umieścić dwa mniejsze naczynia. D pierwszego wlać składniki fazy tłuszczowej (oleje, masła, woski), do drugiego naczynia składniki fazy wodnej, czyli wodę oraz składniki w niej rozpuszczalne (gliceryna, alantoina). Wszystko należy podgrzać, ale tylko do momentu, aż składniki się rozpuszczą. Wszystko wymieszać, a następnie przelać fazę olejową do fazy wodnej. W ten sposób przygotowany krem należy przełożyć do mniejszych słoiczków oraz przechowywać w lodowce. Warto także zanotować termin przydatności do zużycia, w przypadku kremów bez konserwantów są to dwa tygodnie, w pozostałych trzy miesiące. Sporządzanie kremów własnego autorstwa wymaga precyzji, czasu i cierpliwości. Lecz w zamian można otrzymać promienną cerę, własne zadowolenie oraz nieskończoną ilość nowych receptur, by stale dążyć do doskonałości.

Zobacz także http://www.fit-pro.pl/naturalne-szampony-do-wlosow/