Przygotowanie ciasta francuskiego w domu nie jest trudne, a jedynie czasochłonne. Każdy, kto odważy się skorzystać z przepisu może potwierdzić, że domowe ciasto francuskie jest doskonałe w smaku i niczym nie odbiega od tego, które można zakupić w sklepie. Zrobienie większej ilości ciast i zamrożenie części będzie doskonałym sposobem na szybki deser, gdy niespodziewanie wpadną goście!

Składniki:

  • 150 g mąki krupczatki
  • 250 g pszennej mąki Basia
  • 500 g masła o dobrej jakości
  • 200 ml zimnej wody
  • 14 g miałkiej soli

Przygotowanie:

Sól rozpuścić w wodzie, aż znikną wszelkie drobinki. W rondelku roztopić 75 g masła. Mąki (krupczatkę i pszenną) wymieszać w misce, dodać słoną wodę, masło i zagnieść ciasto. Następnie uformować kulkę, zawinąć w folię i schować do lodówki na minimum 2 godziny.

Pozostałe masło utrzeć na gładką masę, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć drugą warstwą i rozwałkować na prostokąt o grubości 2 cm. Odstawić do lodówki.

Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 2 cm. Położyć na nim masło tak, by rogi znajdowały się po bokach, zawinąć rogi ciasta na kształt koperty. Następnie rozwałkować ciasto, złożyć je na 3 części i schować do lodówki na kolejne 2 godziny. Czynność należy powtórzyć jeszcze 6 razy i za każdym razem po rozwałkowaniu i kolejnym złożeniu ciasta na 3 części odstawiać je do lodówki na 2 godziny. W ten sposób warstwy tłuszczu będą przedzielać kolejne arkusze ciasta, co przy pieczeniu da dobrze nam znany efekt chrupiących, cienkich jak papier warstewek. Tak przygotowane ciasto można rozdzielić na mniejsze fragmenty, rozwałkować na grubość maksymalnie 5 mm, zawinąć na papier i zamrozić. Samo ciasto piec przez 15 minut w 200 st. Celsjusza.

Z czym łączyć ciasto francuskie?

Jego uniwersalny smak doskonale pasuje zarówno do deserów, jak i wytrawnych przekąsek. Świetnie smakuje z owocami lub czekoladą, jak i kurczakiem i fetą. Choć przygotowanie ciasta jest czasochłonne, przepis pozwala uzyskać aż kilogram ciasta francuskiego, które wykorzystać można od razu, piekąc przepyszne desery, a nawet urozmaicone dania obiadowe, ale też poporcjować, zamrozić i wykorzystać w innym czasie.