Sprawdzony przepis na wegańską zupę curry z jarmużem to tylko połowa sukcesu. Podstawą każdego bloga są piękne i estetyczne fotografie, obok których żaden poszukiwacz kulinarnych przygód nie przejdzie obojętnie.

Masz tylko 3 sekundy, aby zainteresować czytelnika swoim blogiem. Jeśli w tym czasie nic nie przyciągnie jego uwagi, szybko opuści stronę i więcej tu nie zajrzy. Dlatego najważniejsze na blogu są zdjęcia. To one przykuwają wzrok i inspirują do wypróbowania przepisów.

Nie szkodzi, że nie jesteś profesjonalistą. Studio fotograficzne możesz stworzyć we własnym domu, nie inwestując w drogą lustrzankę cyfrową. Zdjęcie dobrej jakości zrobisz nawet smartfonem. Urządzenia mobilne jak np. tablety Samsung Galaxy Tab lub Dell również świetnie sprawdzą się w roli aparatu. Pozwolą Ci od razu opublikować zdjęcia na Instagramie lub Facebooku z zapowiedzią nowego wpisu. Ponadto tablety Samsung, Dell czy Lenovo mają duży ekran, na którym dostrzeżesz więcej szczegółów niż na smartfonie.

Jednak najważniejsza jest kreatywność, a także cierpliwość, dlatego eksperymentuj i ucz się na własnych błędach. Zanim zaplanujesz sesję, sprawdź nasze wskazówki jak najlepiej fotografować jedzenie.

Światło

Znajdź najjaśniejsze miejsce w mieszkaniu i zaaranżuj tam swoje studio. Fotografuj potrawy w świetle naturalnym. Jeśli jest ono zbyt mocne, zawieś w oknie białą firankę, która delikatnie rozproszy promienie słoneczne. Aby mieć pewność, że obiekt jest dobrze oświetlony, użyj blendy. Nie musisz jej kupować. Wystarczy, że odbijesz światło przy pomocy białego papieru, styropianu lub folii aluminiowej. Urządzenia mobilne takie jak smartfony lub tablety Samsung czy Lenovo mają jasne obiektywy, dzięki czemu zdjęcia zawsze będą ostre, niezależnie od ilości światła, wpadającego przez szybę.

Tło

Tło powinno być neutralne, aby dobrze komponowało się z kolorem potrawy i innych dodatków. Może to być biały blat kuchenny bądź biały lub drewniany stół. Jeśli nie masz w domu odpowiednich mebli, poszukaj drewnianych desek lub europalet. Znajdziesz je w takich sklepach jak Praktiker czy Castorama. Możesz je pomalować na biało i postarzyć, aby uzyskać tło w stylu rustykalnym. W Internecie znajdziesz mnóstwo tutoriali jak zrobić to samodzielnie.

Dodatki

Nie kupuj nowych talerzy i sztućców, chyba, że właśnie na takiej oprawie zdjęć Ci zależy. Wybierz się na pchli targ, gdzie znajdziesz mnóstwo tanich staroci. Pięknie zdobione talerze i miski, srebrne widelce, łyżki czy stare moździerze pomogą Ci stworzyć wyjątkowy klimat. Sprawdź czy tego typu skarby nie kryją się w kredensie Twoich dziadków. Jako dodatki posłużą również lniane lub bawełniane ściereczki, serwetki i podstawki, a także deski do krojenia.

Oprawa zdjęcia

Jedzenie, które fotografujesz, musi wyglądać apetycznie, dlatego nie wykładaj na talerz całej porcji, a jedynie tyle, by zapełnić jego środek. Zwróć uwagę czy brzegi talerza są czyste. Ale pamiętaj też, że zasady są po to, aby je łamać, dlatego zrób trochę bałaganu. Zostaw w kadrze łyżkę ubrudzoną sosem, rozsyp wokół trochę mąki, soli gruboziarnistej i ziół, pokaż składniki, z których danie powstało. Możesz też pokazać na blogu każdy etap przygotowywania potrawy.

Kompozycja

Każda kompozycja obrazu zależy od Twojej kreatywności, jednak warto trzymać się złotej zasady trójpodziału. Przynajmniej na początku, gdy dopiero zaczynasz swoją przygodę z fotografią. Na czym ona polega? Dzielisz kadr na trzy części w pionie i w poziomie, aby w miejscach, gdzie stykają się linie, ustawić obiekt. A jak to wygląda w praktyce? Zamiast ustawiać talerz z zupą pośrodku kadru, przesuń go w górny lub dolny róg. Rób zdjęcia pod kątem, aby wydobyć strukturę dania i eksperymentuj z głębią ostrości, aby ukazać perspektywę.