Kurczak – drób, który jest niesamowicie popularny na całym świecie. Jego mięso jest spożywane przez większość ludzi na świecie. Ostatnimi czasy jednak głośno mówi się o tym, że przemysł drobiarski produkuje mięso, którego jakość pozostawia wiele do życzenia. Ludzie coraz chętniej sięgają po kurczaki z wolnego wybiegu, czyli takie, które nie spędzają całego swojego życia w klatce. Czym różni się drób wybiegowy od tego hodowanego przemysłowo?

1. Inny pokarm

Kury hodowane na wielkich fermach są karmione tak, by jak najszybciej był gotowe na rzeź. Dostają więc pokarm pełen antybiotyków oraz wszelkiego rodzaju ulepszaczy. Dzięki temu szybko rosną i trafiają na talerze zbyt wcześnie. W przypadku kurczaka zagrodowego sytuacja ma się znacznie inaczej. Tego typu kury są karmione tylko pokarmami roślinnymi i są hodowane o połowę dłużej niż zwierzęta z wielkich ferm. Dzięki temu ich mięso jest lepsze i posiada więcej dobrych dla człowieka składników. Zapach i kolor bulionu przygotowanego na mięsie zagrodowym przypomina ten, który pamiętamy z dzieciństwa, gdy wakacje spędzało się u rodziny na wsi.

2. Mniej tłuszczu

Sklepowe kurczaki charakteryzują się tym, że są bardzo tłuste. Rosół przygotowany na ich mięsie wręcz ocieka tłuszczem, przez co nie jest zbyt smaczny. Zupełnie inaczej jest z kurczakiem zagrodowym. Jego mięso jest kruche, lepiej umięśnione oraz posiada cienką skórkę. Ma to wpływ na smak przygotowywanych dań. Kurczak zagrodowy to przede wszystkim zdrowie, ale nie można też zapomnieć, że jego mięso jest najzwyczajniej w świecie smaczniejsze.

3. Małe rodzinne gospodarstwa

Kury zagrodowe są zazwyczaj chowane w małych gospodarstwach, które od pokoleń zajmują się tego typu działalnością. Ich właściciele mają wieloletnie doświadczenie oraz sprawdzone sposoby na produkcje najwyższej jakości mięsa. Dodatkowo hodowla takich kurczaków trwa dłużej niż na fermach. Nie jest to jednak wada. Zwierzę ma więcej czasu na naturalne dorośnięcie do odpowiedniej wielkości. Nie trzeba go faszerować chemicznymi środkami.

4. Mniej stresu

Czynnikiem, który przede wszystkim wpływa na smak mięsa, jest stres. Jeżeli zwierzę było trzymane tylko w klatce, a jego zadaniem było wyłącznie jedzenie, jest duża szansa, że mięso nie będzie dobre, a tego typu kurczak na obiad nikogo nie oczaruje. Gdy zwierzę nie może rozprostować skrzydeł, pobiegać i spędzać czasu z innymi kurami, staje się apatyczne oraz zrezygnowane co wpływa negatywnie na smak mięsa. W przypadku kur zagrodowych najważniejszy jest szacunek. Hodowcy szanują swoje zwierzęta, ponieważ wiedzą, że to dzięki nim mogą prowadzić swoją działalność. Właśnie dlatego kury biegają wolno po zagrodzie, zajmując się swoimi sprawami. Dzięki temu są spokojne, a na ich zdrowie nie wpływa żadnego rodzaju stres. Nawet kucharz amator odróżni mięso kurczaka zestresowanego oraz takiego, którego życie było spokojne.

5. Idealny dla ćwiczących

Każdy, kto ćwiczy na siłowni wie, że potrzebuje dobrej jakości białka. Najlepsze do tego celu są kurczaki. Jednak w przypadku zwierząt z ferm mięso nie posiada tak dużej zawartości białka, jakiej oczekują aktywni fizycznie. Jest to wynik antybiotyków oraz klatkowego tryby życia. Dopiero kurczaki zagrodowe mogą zagwarantować wysokiej jakości białko potrzebne do wzrostu masy mięśniowej.

Nie ryzykuj – wybierz kurczaka zagrodowego

Jak więc widzisz kurczak zagrodowy to najlepsze wyjście, jeżeli chodzi o mięso drobiowe. Nie ryzykuj zdrowiem Twoim i Twojej rodziny. Pamiętaj, że mięso nafaszerowane antybiotykami szkodzi również ludziom. Nie daj wmówić sobie, że to nie ma znaczenia. Wystarczy, że raz kupisz kurczaka zagrodowego na obiad i wtedy zrozumiesz, jak ogromna jest różnica w smaku oraz jakości mięsa. To niebywałe, ale prawdziwe. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat kurczaków zagrodowych, wejdź na stronę http://zagrodowy.pl/. Dowiesz się tam wszystkiego, co musisz wiedzieć, by móc przygotowywać zdrowe posiłki dla całej rodziny z wykorzystaniem drobiu.