Nie masz pomysłu na obiad? A może już niebawem zjawią się u Ciebie zbyt późno zapowiedziani goście i musisz wymyślić jakąś szybką, ale jednocześnie elegancką kolację? Istnieje bardzo wiele inspirujących dań, które przygotujesz szybciej, niż myślisz. Choć można je stworzyć w ekspresowym tempie, efekt końcowy zachwyca – nikt się nie domyśli, że zrobienie potrawy zajęło Ci zaledwie kilkanaście minut. Już teraz odkryj zalety dań jednogarnkowych i poznaj zarzuelę, fenomenalne danie wywodzące się wprost ze słonecznej Hiszpanii!

Zalety dań jednogarnkowych

Absolutnie podstawową i najważniejszą zaletą dań jednogarnkowych jest fakt, iż przygotowuje się je zazwyczaj stosunkowo szybko. Choć z nazwy są jednogarnkowe, czasem wymagają sięgnięcia po dodatkowe naczynia. Mimo wszystko jednak robi się je znacznie szybciej niż wykwintne, skomplikowane potrawy, a bałagan po ich stworzeniu, i co za tym idzie, czas sprzątania po gotowaniu, są nieporównywalnie mniejsze.

Rozmaite dania jednogarnkowe sprawdzą się szczególnie wtedy, gdy nie mamy czasu i siły na to, aby krzątać się w kuchni przez kilka godzin, a jednocześnie mamy nieodpartą ochotę na coś pożywnego, zdrowego i ciepłego. Z racji tego, że większość dań jednogarnkowych opiera się po prostu na połączeniu ze sobą wszystkich składników zawartych w przepisie, ich przyrządzenie nie powinno przysporzyć nikomu większych trudności.

Zarzuela – egzotyczne danie jednogarnkowe

Zarzuela, jak zostało już nadmienione, jest daniem wywodzącym się z Hiszpanii, a dokładniej rzecz ujmując, ze wspólnoty autonomicznej Katalonii, której stolicą jest Barcelona. Katalonia jest malowniczo położona nad Morzem Śródziemnym, zarzuela zaś opiera się na naturalnych darach tego regionu, jakimi są owoce morza. Jak powszechnie wiadomo, frutti di mare, czyli właśnie owoce morza, są wyjątkowo zdrowe, bowiem stanowią bogate źródło cennych dla organizmu składników odżywczych, takich jak m.in. witaminy i minerały, a ponadto oferują doskonałej jakości łatwo przyswajalne białko. Przygotowanie najróżniejszych potraw na bazie smacznych, egzotycznych skorupiaków, małży czy głowonogów jest obecnie proste, szybkie i co najważniejsze, możliwe we własnym domu. Bez trudu zakupisz je w sklepie zarówno w wersji świeżej, jak i mrożonej.

Czego potrzebujesz do stworzenia pysznej zarzueli? Opakowania rozmrożonych owoców morza, odrobiny wędzonego boczku, wyrazistej cebulki, aromatycznego czosnku, cytryny, kurkumy, świeżej papryki, estragonu, tymianku, białego wina, hiszpańskiej kiełbasy chorizo. Nieodłącznym składnikiem są także: pasta paprykowa, sos pomidorowy i migdały, które nadają potrawie charakterystycznego smaku i aromatu (prosty przepis na zarzuelę znajdziesz TUTAJ).

Przygotowanie dania naprawdę jest łatwiejsze, niż myślisz. Wystarczy, że podsmażysz boczek, cebulkę i czosnek, a następnie dodasz do nich warzywa i przyprawy w odpowiednich proporcjach. Całość smażysz, a później gotujesz (po dodaniu sosu) przez zaledwie kilka minut i gotowe! Pamiętaj, aby już po dodaniu owoców morza nie gotować potrawy zbyt długo, bowiem są one delikatne – długa obróbka termiczna może sprawić, że staną się twarde i gumowate. Zarzuelę możesz podawać jako samodzielną potrawę lub np. z pieczonymi ziemniaczkami czy grzankami. Danie to z pewnością zachwyci wszystkich, których nim uraczysz!