Czekolada jest bardzo popularnym wyrobem cukierniczym, który znajduje szerokie zastosowanie w gastronomii. Niemniej jednak wciąż istnieją wątpliwości, czy jej spożywanie przynosi negatywne, czy też pozytywne skutki dla zdrowia człowieka.

Jak wspomniano, czekolada jest wyrobem cukierniczym. Wytwarza się ją z masła kakaowego,miazgi kakaowej i substancji słodzących. Obecnie do czekolady często dodawane jest mleko,wskutek czego powstaje czekolada mleczna.

Przygotowanie czekolady rozpoczyna się od zasuszenia ziaren kakaowca, które następnie poddawane są fermentacji. Sfermentowane nasiona osusza się, praży, a następnie miażdży aż do uzyskania płynu, czyli miazgi kakaowej. Z powstałej miazgi wytwarza się masło kakaowe.Następnie miazga, masło kakaowe i substancje słodzące miesza się, a w przypadku czekolady mlecznej, do mieszaniny dodaje się również mleko. Produkcję kończy etap kształtowania iutwardzania czekolady.

Spożywanie czekolady może przynosić negatywne, ale i pozytywne skutki. Pierwsze z nich wiążą się przede wszystkim z jedzeniem bardzo dużych ilości tego produktu. Ujemną konsekwencją takiej diety jest otyłość, która może prowadzić do miażdżycy, cukrzycy typu 2, a także zawału serca.Szczególnie niebezpieczne jest nadmierne spożywanie wyrobów czekoladopodobnych, które nie są czekoladami, a ponadto zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans. Należy także wskazać,że dużą zawartość tłuszczu wykazują czekolady mleczne.

Jedzenie nadmiernych ilości czekolady może prowadzić także do cukrzycy i próchnicy. Wynika to z faktu, że do słodyczy dodawane są bardzo duże ilości cukru.

Należy zaznaczyć, że nawet niewielka ilość czekolady jest niebezpieczna dla zwierząt, m.in. psów i kotów. Kakao, z którego wyrabia się czekoladę, zawiera bowiem teobrominę – związek chemiczny,którego zwierzęta nie potrafią metabolizować. Spożycie przez nie czekolady, a także innych produktów zawierających kakao może prowadzić do ich śmierci.

Jedzenie niewielkich ilości czekolady, w szczególności gorzkiej, związane jest z pozytywnymi konsekwencjami. Czekolada stymuluje wytwarzanie przez organizm endorfin, czyli tzw. hormonów szczęścia, które warunkują dobre samopoczucie, a także zmniejszają uczucie bólu. Zawarte w czekoladzie kakao jest bogatym źródłem magnezu, który sprzyja uczeniu się, zapamiętywaniu i koncentracji. Wapń, również występujący w tego typu słodyczach, sprzyja budowie mocnych kości;żelazo natomiast zapobiega niedokrwistości. Ponadto, gorzka czekolada stanowi źródło potasu i cynku. Niewielka ilość czekolady jest także w stanie podnieść poziom cukru we krwi, na przykład po wysiłku fizycznym. Co więcej, badacze wskazują, że jedzenie gorzkiej czekolady zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca, a także choroby Alzheimera.

Czekolada jest jednym z najpopularniejszych słodkich produktów spożywczych. Zwykle jest uważana za źródło otyłości i próchnicy, co w istocie jest prawdą, ale tylko wtedy, gdy mowa o spożywaniu tego produktu w nadmiernych ilościach. Jedzenie bowiem niewielkiej ilości czekolady,w szczególności gorzkiej, przynosi organizmowi wiele pozytywnych rezultatów.

Autor artykułu: Anna Skikowska